Субота, 27.04.2024, 02:30
Вітаю Вас Гість | RSS

Ков'язький навчально-виховний комплекс
(загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів –дошкільний навчальний заклад)
Валківської районної ради Харківської області

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 126
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2016 » Жовтень » 3 » Рекомендації щодо проведення у 2016 році Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек
19:43
Рекомендації щодо проведення у 2016 році Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек

Рекомендації щодо проведення

у 2016 році Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек

«Книга і читання – важливий чинник у вихованні духовних цінностей учнів»

 

I. Загальні положення

 

Міністерство освіти і науки України, підтримуючи ініціативу Міжнародної асоціації шкільних бібліотек (IASL) щорічно з 01 по 31 жовтня в рамках Міжнародного місячника шкільних бібліотек проводить Всеукраїнський місячних шкільних бібліотек (наказ Міністерства освіти і науки України від 12.08.2014 р № 931).

У 2016 році третій Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек проходитиме під гаслом «Книга і читання – важливий чинник у вихованні духовних цінностей учнів».

 

Читання пронизує усі сфери життєдіяльності людини та є основою освітньої, пізнавальної, інформаційної, професійної сфери її діяльності. Стрімке зростання обсягів інформації, котру необхідно засвоїти, потребує збільшення темпу читання, якості та швидкості розуміння прочитаного і прийняття рішення. З огляду на зазначене, читання стає основою освіти і провідною навичкою самоосвіти людини впродовж життя. На сьогодні громадськість дійшла висновку, що підростаюче покоління майже повністю втратило інтерес до читання. У різних країнах світу існують свої підходи до вирішення цієї проблеми, але всі вони переслідують одну мету – зробити читання привабливим для сучасної людини, показати його важливість для розвитку як окремої особистості, так і суспільства в цілому. Україна, декларуючи європейські стандарти та цінності в своїх прагненнях культурної та освітньої інтеграції в Європу, має докласти багато зусиль, щоб повернути дітей до книги, сформувати інтерес до читання. Фундаментом для розвитку національної політики з підтримки читання є бібліотеки, зокрема шкільні. Пріоритетами в роботі шкільної бібліотеки є розвиток особистості, здатної самостійно і вільно мислити й діяти в умовах інформаційного суспільства; формування сучасного світогляду дітей; розвиток навичок самостійного пізнання, самоосвіти і самореалізації особистості; виховання покоління, здатного ефективно працювати й навчатись протягом життя. Шкільна бібліотека є консолідуючим центром навчального закладу, навколо якого об'єднуються діти, вчителі й батьки, зацікавлені в активізації дитячого читання й поліпшення його якості. Забезпечуючи вільний доступ до інформаційних і культурних джерел, шкільні бібліотекарі допомагають гуманізації суспільства та збільшують можливості самореалізації особистості. Вони переконані, що інвестиції, вкладені в дитинство, обов'язково повернуться суспільству сторицею.

Цьогорічний Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек має сприяти зростанню престижності читання як культурної цінності, використанню потужного виховного потенціалу української літератури, застосуванню сучасних підходів з прищеплення навичок читання, обміну досвідом між бібліотекарями щодо його популяризації, залученню нових користувачів до бібліотек.

Для участі у місячнику запрошуються представники обласних державних адміністрацій, органів управління освітою, директори навчальних закладів, методисти з бібліотечних фондів, шкільні бібліотекарі, громадські організації.

Загальний науково-методичний супровід організації та проведення Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек здійснюватиме Інститут модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України та головний координаційний науково-методичний центр мережі освітянських бібліотек МОН України та НАПН України – Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В. О. Сухомлинського.

Узагальнена інформація про заходи, проведені в рамках місячника буде представлена на сайтах обласних державних адміністрацій, Інституту модернізації змісту освіти МОН України, Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського.

Підсумки місячника висвітлюватимуться на Всеукраїнському вебінарі «Роль шкільної бібліотеки у залученні дітей до читання», який відбудеться за підтримки «Microsoft Україна» у листопаді 2016 р.

Із метою поширення інформації про Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек буде підготовлено спеціальний випуск науково-методичного часопису «Шкільна бібліотека плюс».

Заявки на участь у Всеукраїнському вебінарі «Роль шкільної бібліотеки у залученні дітей до читання» та інформаційні матеріали (статті, фотозвіти, фоторепортажі, презентації, мультимедійні ресурси, методичні розробки) відповідно до заявленої тематики приймаються Державною науково-педагогічною бібліотекою України імені В. О. Сухомлинського до 16 листопада 2016 року на електронну пошту: metodist08@i.ua

 

II. Рекомендовані заходи в рамках Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек

 

1. Із метою посилення ролі шкільної бібліотеки у відродженні читання як духовної потреби дитини, а також популяризації української книги, історії України, краєзнавчих матеріалів, народних традицій, звичаїв рекомендовано на обласному рівні організувати наступні заходи:

- тиждень сучасної української книги «Книга – найкращий мій друг»;

- читацьку конференцію «Дитяче читання без кордонів»;

- день сімейного читання «Читання в колі сім’ї»;

- фотоконкурс «Дитина і книга»;

- конкурс буктрейлерів (короткометражних відеороликів) на твори сучасної української художньої літератури;

- благодійний дитячий книжковий ярмарок «Подаруй книгу дітям, позбавленим батьківської турботи»;

- вуличний флешмоб «Свідомо читай; читаючи, думай і думаючи, читай»;

- висвітлити заходи, проведені у рамках Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек у місцевих засобах масової інформації та на офіційних сайтах обласних державних адміністрацій;

- відзначити найактивніших учасників Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек грамотами, подяками.

2. У загальноосвітніх навчальних закладах шкільними бібліотекарями можуть бути організовані наступні заходи:

- творчі зустрічі з письменниками рідного краю;

- батьківська година «Що читають наші діти»;

- презентації нових книжок;

- читацький марафон «Вчителі й діти читають разом»;

- благодійна акція «Подаруй бібліотеці книгу з власним автографом»;

- літературний конкурс «Моя історія про книгу й читання»;

- конкурс малюнків «Ми читаємо і малюємо»;

- культурно-дозвіллєві заходи «Літературна кав’ярня», «Літературні посиденьки», «Книжковий подіум»;

- тематичні книжкові виставки (у тому числі – віртуальні) «Український літературний ренесанс», «Її велич українська книга», «Сам на сам з новою книгою», «Що читали мої батьки»;

- бібліографічні рекомендаційні списки для батьків з питань дитячого читання «Навчаємось успішно читати»;

- бліцопитування «Твоя улюблена книга»;

- моніторингове дослідження «Що читають наші діти»

 

3. Шкільним бібліотекарям при підготовці та проведенні Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек пропонується:

- ознайомитись з оглядовим матеріалом, підготовленим Національною парламентською бібліотекою України «Промоція літератури та читання: сучасний досвід України» (http://www.nplu.org/storage/files/Infocentr/Tematich_ogliadi/2015/temat.pdf);

- використати у своїй роботі підготовлений Державною науково-педагогічною бібліотекою України імені В. О. Сухомлинського бібліографічний огляд «Дитина і книга: погляд крізь призму часу», в якому висвітлюється внесок вітчизняних і зарубіжних науковців, видатних педагогів, діячів культури України й світу з часів античності до початку XXI ст. у розробку проблем дитячого читання http://old.dnpb.gov.ua/datas/upload/files/Dytyna_i_knyga_2012.pdf;

- взяти участь у Всеукраїнському вебінарі «Роль шкільної бібліотеки у залученні дітей до читання»;

- розмістити на сайті навчального закладу інформацію про Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек «Книга і читання – важливий чинник у вихованні духовних цінностей учнів»;

- подати для друку у науково-методичному часописі «Шкільна бібліотека плюс» матеріали з досвіду роботи шкільної бібліотеки щодо популяризації дитячого читання (методичні розробки, бібліотечні уроки, сценарії тощо).

 

Активна участь шкільних бібліотекарів всіх областей України у Всеукраїнському місячнику «Книга і читання – важливий чинник у вихованні духовних цінностей учнів» сприятиме консолідації зусиль шкільних бібліотек України в справі відродження читання як духовної потреби дитини, зокрема, відчуваючи увагу та професійні можливості бібліотекарів у забезпечені їхніх читацьких потреб та інтересів, діти відгукнуться своєю читацькою активністю та будуть поступово повертатися до книги та бібліотеки.

Категорія: Бібліотека | Переглядів: 534 | Додав: Вадим | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Пошук
Календар
«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz